Vedic Art
Se toimii luovuuden herättelijänä.
Se edistää luovaa virtausta itsessä.
Se laajentaa tietoisuutta taiteen keinoin.
Juuret Intiassa
Vedic Artin juuret ovat Intiassa veda-kirjallisuudessa. Sanskriitin kielen sana veda, tarkoittaa tietoa ja totuutta. Alunperin tieto on ollut suullista viisausperintöä, joka koottiin neljään kokoelmateokseen noin 1500-900 ennen ajanlaskun alkua. Tämän lisäksi on 36 muuta vedakirjallisuuden haaraa. Teoksissa kerrotaan, kuinka veda toimii ja toteutuu.
Curt Källman
Ruotsalainen kuvataiteilija Curt Källman (1938-2010) etsi 1970-luvulla vastauksia siihen, kuinka taidekoulutus voisi tarjota jotain muuta kuin pelkkää tekniikkaa. Hän tutustui intialaiseen Maharishi Maheshiin, jolta sai pyynnön kehittää taideopetusmenetelmä, joka perustuisi 17 prinsiippiin, perusperiaatteeseen. Kyse ei olisi jostain uudesta tyylisuunnasta, opista tai uskonnosta. Mahesh ikäänkuin tarjosi peruspilarit ja sen viisausperinnön, joille Källmann saattoi rakentaa muodon ja sisällön.


Taide on hiljaisuuden kieli
Vedic Art -menetelmä opettaa tekemättömyyden ja tekemisen kautta. Kaikki tieto ja taito, mitä ihminen tarvitsee niin maalaamiseen kuin elämiseen, on jo olemassa ihmisessä itsessään. Hiljaisuus ja meditaatio avaavat portit luovuuden alkulähteelle. Vedic Artin prinsiipit harjaannuttavat kehoa, sydäntä, mieltä ja sielua toimimaan linjassa, jolloin intuitio voi tehdä vapaasti tehtäväänsä eli opastaa. Oivalluksia syntyy. Inspiroidut.
Luomisen iloa
Keväällä 2015 etsin netistä tietoa Vedic Art -peruskurssista ja löysin Pirkko Huttunen-Niemisen kuvagallerian. Kun näin hänen maalauksensa, huokaisin ihastuksesta: hänellä olisi minulle jotain annettavaa. Pakkasin autoon erilaisia taidetarvikkeita ja pian olin viikonloppukurssilla, jonka aikana minussa avautui jotain uudenlaista. Se oli aistien herkistymistä, asioiden ja ympäristön näkemistä selkeämmin, jopa värit näyttivät hehkuvan syvemmin. Ensimmäisen kurssipäivän iltana en malttanut lopettaa. Työskentelin jonkinlaisessa hurmiossa, käsi juoksutti viivaa, hapuilin sokkona värejä, revin yhtenään uutta paperia lehtiöstä, aloin tapetoida läheistä seinää töilläni, nauroin ääneen pelkää luomisen iloa. Sillä sitä se oli, antautumista luovuuden virtaan. Kaikkien häiriötekijöiden unohtamista.
Taiteentekemisen lahja
Vedic Art haastaa katsomaan häiriötekijöitä silmästä silmään. Osa niistä tulee ulkopuoleltamme, mutta hankalin vastustaja löytyy sisältämme: oma mieli. Se valittaa, tuskailee, vakuuttelee:
– Riitänkö? En pysty, en osaa, en jaksa. Nyt kaikki meni pilalle. Tätä ei voi korjata. Kaikki on liian monimutkaista ja vaikeaa. Mitä muut ihmiset ajattelevat? Hyväksytäänkö minut?
Vedic Art opettaa paljon siitä, kuinka luova prosessi toimii ja miten juuri sinä toimit luojana. Opit sietämään keskeneräisyyttä, tutkit oman osaamisesi rajoja ja kuinka voit venyttää niitä. Voit saada vastauksia, mikä on oma paikkasi ja osallistumisen tapasi maailmassa.
Vedic Art -peruskurssi
Voit osallistua kurssille, vaikka aiemmasta piirustushetkestä olisi kulunut tovi tai olet vuosia uskotellut itsellesi, ettet osaa piirtää. Kurssi ei edellytä kuvataiteen harrastamista tai aiempia taideopintoja. Vedic Art eroaa perinteisestä kuvataiteen opetuksesta siten, että siinä ei keskitytä tekniikkaharjoituksiin. Opettaja ei kerro sinulle, mitä ja miten sinun tulisi tehdä. Hän ei arvostele, arvota tai kommentoi töitäsi. Hän antaa sinulle tilaa katsella, kuulostella, tehdä havaintoja, kerätä kokemuksia ja saada oivalluksia omaan tahtiisi. Opettaja välittää tiedon suullisesti, sillä Vedic Art pohjautuu suulliselle tiedonsiirrolle. Prinsiipit ja niihin liittyvän tiedon kurssilaiset kirjoittavat omiin muistivihkoihinsa.
Kurssin työskentelytilassa piirretään ja maalataan hiljaisuudessa ja vältetään turhaa puhetta. Toisten töitä ei kommentoida. Siten luodaan yhteinen luova meditatiivinen tila, joka vapauttaa ja auttaa antautumaan syvemmälle työprosessiin.
Tarvikkeet:
– muistiinpanovälineet
– vaatteet, jotka saa sotkeentua
– reilusti paperia, eri vahvuuksia, erikokoisia, suttupaperia myös
– lyijykyniä, eri vahvuuksia, terotin
– värikyniä mieltymyksen mukaan, esim. puuvärit, tussit, vahaliidut, öljypalstellit
– vesivärit/ peitevärit
– siveltimiä, vesikuppeja
– väripaletti tai esim. muovirasioiden kansia, kertakäyttölautasia
– maalarinteippiä, sakset, liimaa, superlonia, riepuja, talouspaperia
– akryylivärejä (öljyvärit eivät sovellu hitaan kuivumisen takia)
– erilaisia maalauspohjia esim. pahvia, puuta, metallia, lasia, valmiita maalauspohjia
Huom. Tuo mitä helposti löytyy kotoa tai mitkä värit ja alustat innostaisivat sinua. Akryylivärejä ei tarvitse ihan alkuun.
Kurssipaikka:
Kurssipaikka vaihtelee. Jos paikka on vuokratilassa, vuokra jaetaan osallistujien kesken. Tulevista kursseista ilmoitan etusivun Ajankohtaista -osiossa, sekä tällä sivulla. Esitä rohkeasti kiinnostuksesi osallistua kurssille, vaikkei sivustolla olisi vielä tiedotetta, niin voin ruveta kokoamaan ryhmää.
Kurssin kesto ja hinta:
Peruskurssi (30 h) käydään kahden viikonlopun aikana:
Pe klo 17-20
La klo 10-16
Su klo 10-16
Peruskurssin hinta on 340 €. Sen voi maksaa kerralla tai kahdessa osassa, jolloin yhden erän hinta on 170 €.
